Billån – 3 gode råd før du låner

Hvis du gerne vil have en ny bil, kan det være fristende blot at vælge et billån, du formoder er billigst. Det er en forkert fremgangsmåde, da du kan ende med at have et billån, der er for dyrt i forhold til, hvad du ellers kunne have fået. Her i guiden får du 3 gode råd, som du kan bruge, før du sætter din signatur på en ny bil.

Få altid flere tilbud på billånet

Det bedste du kan gøre, er at indhente flere tilbud på dit billån. Tag rundt i forskellige banker og hør forhandleren, hvad de kan tilbyde dig. Når du har flere tilbud liggende, kan du bedre sammenligne vilkårene for billånet. Der kan være rigtig stor forskel på de tilbud, du kan få fra banker, forhandlere og online. Kravene er ofte store hos bankerne og hos forhandlerne, men det er også dem, der kan tilbyde de bedste vilkår.

Når du skal sammenligne de forskellige billån med hinanden, skal du selvfølgelig altid se på renten. Det mange glemmer er også at se på eventuelle gebyrer. Hvis der er et dyrt månedligt gebyr, kan billånet hurtigt blive dyrt. Selvom et billån med en lav rente kan virke attraktivt, er det også vigtigt at se på gebyrerne, da de også udgør en stor del af omkostninger ved lånet. For at kunne blive klogere på bilens omkostninger, kan du se på ÅOP’en og kreditomkostninger. Her er der taget højde for alle udgifter ved lånet.

Tilpas løbetiden efter bilen

Hvis du har planer om at købe en brugt bil, så er det enormt vigtigt, at du tilpasser lånets længde med bilens alder. Jo ældre en bil er, jo kortere vil levetiden som udgangspunkt også være. Skal du låne penge til en gammel bil, skal du derfor ikke vælge et billån med en lang løbetid. Alder, pris og løbetid skal hænge nogenlunde sammen. Det vil forhandleren eller banken kunne hjælpe dig med, så du ikke får et billån, der er fejlskudt i forhold til bilen. Billånet skal også gerne være tilpasset den tid, som du regner med at have bilen. Sidst men ikke mindst er det også vigtigt at have bilens forventede værditab med i beregningen.

Køb bilen når du har til udbetalingen

Når du skal have ny bil, er der altid en udbetaling på. Hvis du ikke har penge nok til hele udbetalingen, vil renten være højere i forhold til, hvis du har til hele udbetalingen. Hvis du mangler til bilens udbetaling, vil du ofte skulle ud at have et forbrugslån og her kan renten sagtens være høj. Hvis du derfor har mulighed for at spare sammen til bilens udbetaling, så vil det klart være at foretrække.